2013. május 22., szerda

FO...

...azaz Finished Object, azaz befejezett termék/tárgy/dolog. Igaz, sokkal több az UFO-m  (UNfinished-befejezetlen termék), de azért néha-néha sikerül egy-egy projektnek eljutnia a befejezett állapotig. És én olyankor örülök, mert van egy új dolog az életemben amit tudom hogy én készitgettem sok-sok szeretettel, lelkesedéssel, izgalommal. Na meg fel is lélegezhetek, mert eggyel kevesebb dologra mondhatják, hogy "még ez sincs kész?" :)
Most is van egy-két dolog ami befejeződött. Igaz, az egyik még sokkal régebben, de itt még nem mutogattam. Olyan is van amit befejeződött, de egyben most vált igazán képessé arra, hogy először UFO legyen aztán egyszer FO - szóval fonalat fontam, mostanában nem is keveset.
Fontam először is egy rég elkezdett projektet, nem is tudom mi tartott eddig, talán az, hogy semmire nem volt időm az utóbbi hónapokban, kötni is csak az úton tudtam sokszor. Nagyon szívesen nézek rá, mert ez volt az egyik első festett gyapjúm, amit először ajándéknak szántam, de aztán nagyon megtetszett. Ez pedig azt jelenti hogy akkorban napokat tudtam volna gondolkodni azon, hogy hogyan is fonjam meg, míg végül éreztem, hogy ha ezt annyira vékonyra akarom, akkor az már nem lesz kész az ajándékátadásra kötött állapotban, szóval meghagytam magamnak... És aztán megfontam, vékonyan, kétágúnak, ami Popoviccal sokkal egyszerűbb mint a régi rokkával (Jevgenyijjel), mert nem kell tekergetni. Valahol a csipke és a zokni vastagság között van, a métereinek száma pedig pontosan 576!

A másik amit fontam az csak egy kis szösszenet volt, mindössze 20 g, összesen fénykorában volt 25 g, de ötöt megfontam orsón, hogy bemutassam a barátaimnak, hogy mi is ez a furaság ami ennyire kitölti az életemet. Tetszett nekik! (Szerencséjük..)

Aztán Húsvétkor befejeztem egy pulcsit, anyukámnak, amire nagyon büszke vagyok, mert az első igazi darab amit fair isle-ben kötöttem. Nagyon féltem hogy nem lesz rugalmas, de eggyel nagyobb tűvel kötöttem a színes-mintás részét, ahogy a minta írója mondja és tényleg bevált. Ugyanakkorák a szemek, nem látszik a tű különbözősége, de a rugalmassága is ugyanolyan mint a sima anyagnak. Meg attól is féltem, hogy úgy begubancolódok, hogy a párom csak egy nagy darab két színű fonal-gubó alatt talál meg este, de szerencsére még itt vagyok, szóval ez egyáltalán nem történt meg. És mindemellett, kevesebb mint két hét volt az egész kötés!!
A minta Stilwell, Jared Floodtól, és tényleg nagyszerű. Én ugyan variáltam kicsit, mert amit kaptam hozzá fonalat az jóval vastagabb volt mint amire a minta van írva, de ezt megúsztam annyival, hogy kisebb méretet kötöttem nagyobb tűvel. Érdekes is volt több helyen, például a hátán vannak rövidített sorok közben, hogy hosszabb legyen picit és ne csússzon fel mindig a dereka.

Anyukám azóta mindenhova ezt hordja, büszkén újságolja mindenhol, hogy ezt az ő egyetlen lánya kötötte, amire persze mindenki szépen bólogat és mosolyog, különben kapnának. :) "Szerencse", hogy Németországban mindig sokkal hidegebb van mint itt, így van alkalma hordani rendesen. És a gombokat is imádom!! Fából vannak, az Üllői úton vettem egy gyöngyös boltban, és vettem belőle még többet is, hogy nekem is legyenek a pulcsiaimra.
D

2 megjegyzés:

  1. Ez a Fair Isle technika bombasztikus. Nem is tudtam, hogy fonsz is :-)

    VálaszTörlés
  2. :) Köszönöm!
    A fonásról én is azt hittem, hogy ez már nem, erre nincs időm,stb... Hát nem jött be, mert 2 éve nem tudom abbahagyni!

    VálaszTörlés